Husfokus
Tillbaka till första sidan... Våra objekt till salu Vill du sälja... Ska du köpa... Referenser...
 
Att Köpa...
Mäklarens roll

Det är inte alltid så lätt att köpa en ny bostad. Det kommer upp så mycket frågor. Det kan röra sig om ex husets skick, bostadsrättsföreningen ekonomi, området os v. Dessa frågor hjälper vi dig att besvara så att du känner dig trygg med din affär. Vår uppgift är att tillhandahålla så mycket information som möjligt. Det är inte alltid vi sitter inne med alla svaren men då kan vi rekommendera dig att exempelvis anlita besiktningsman, sotare för provtryckning eller ringa kommunens plan och bygglovsavdelning.

Undersökningsplikten

Du har som köpare en undersökningsplikt vilket innebär att du före köpet ska ta reda på så mycket som möjligt om objektet. Om du väljer att inte undersöka objektet finns det stor risk för att du i efterhand inte kommer att kunna kräva säljaren för kostnaden att avhjälpa felet.

De vanligast är att det rör sig om objektets skick men det kan även röra sig om vilka planer kommunen har för området. Är du själv inte kunnig inom byggnadskonstruktion bör du anlita en besiktningsman för att ta reda på om objektet har några brister som du inte känner till. Om du inte har fått någon besiktningsman rekommenderad så kan du gå in på www.housecheck.se. Här kan du välja bland besiktningsmän som är SBR-anslutna och du kan även boka en tid.

Ekonomi

Idag går oftast affärerna väldigt fort. Det är inte ovanligt att budgivningen kommer igång redan dagen efter visningen. Det är därför klokt av dig att redan innan du börjar besöka visningar boka in ett möte med din bank och se över ekonomin. Vad har jag råd med? Det är ju inte bara räntor och amorteringar som skall betalas utan driften och i den ingår för fastighetsägare en kommunal fastighetsavgift. I samma veva ska du be att få ett lånelöfte ifrån banken. Då vet du var din gräns går. Det är vanligt att mäklaren frågar om du har ett lånelöfte när du vill ge dig in i en budgivning.

Förutom själva finansieringen av objektet så uppkommer andra kostnader i samband med ett köp.

Vid fastighetsköp betalar du en engångsskatt som heter lagfart och är 1,5 % av köpeskillingen. Dessutom betalar du en expeditionsavgift om 825 kr. En annan kostnad att beakta vid fastighetsköp är pantbrevsavgiften om 2 % på det lånade beloppet dessutom betalar du en expeditionsavgift om 375 kr. Detta gäller endast nyuttagna pantbrev. Finns det redan pantbrev uttagna i fastigheten behöver du inte betala några avgifter utan du tar över pantbreven kostnadsfritt ifrån den förra ägaren efter att de löst sina lån.

Bostadsrättsköparen måste ibland, beroende på vad bostadsrättsföreningen har för regler, betala en överlåtelseavgift (oftast säljaren som betalar), medlemsavgift, årsavgift samt pantavgift. Avgifterna varierar beroende på vilken förening det gäller och du måste aktivt fråga.

Den dagen det blir dags att sälja objektet och du gör en vinst måste du betala en reavinstskatt och enkelt uttryckt innebär det att du betalar 22 % i skatt på vinsten. www.skatteverket.seVad tycker våra kunder [KLICKA HÄR]
 

Ändra textstorleken på sidan

Husfokus Mäklarbyrå - 08-556 606 66
Email: info@husfokus.se
Telefon: 08-556 606 66
Fax: 08-556 606 66
Adress: Tornstigen 3
  132 44 SALTSJÖ-BOO
Karta: Klicka här!
Susanna Ahlberg - Mäklare

Susanna Ahlberg driver företaget i egenskap av jurist och fastighetsmäklare. Hon är bosatt sedan barnsben i Nacka. Efter 4 år på advokatbyrå valde hon att komplettera juristutbildningen med mäklarexamen. Den juridiska kompetensen hon besitter är mycket uppskattad av kunderna samt hennes engagemang och höga servicenivå.

NÖJDA KUNDER
Läs mer om nöjda kunder som har anlitat Susanna Ahlberg...
SAMARBETSPARTNERS
© Copyright 2018 | Husfokus i Nacka Mäklarbyrå | Juicy Couture Tracksuits | 132 44 Saltsjö-boo | Tfn 08-556 606 66 | Fax 08-556 606 66 | Email: info@husfokus.se |